Bokedalen

Kommun:  
Typ av besöksmål:  
Information på: 

GPS: 57°45'06.9"N 12°10'38.1"E

Bokedalen norr om Jonsereds samhälle är ett mångformigt område med höga natur- och kulturmiljövärden. Det är ett av Partilles viktigaste friluftsområden och ett naturreservat sedan 1998.

Här finns det som namnet antyder stora gamla bokträd, men även hundraåriga ekar, alm, lind och ask. Barrträden har också fått bli gamla i Bokedalen. Uppe vid tjärnen ”Rävhålan” och i sluttningarna ned mot Aspen står gamla furor på mer än 200 år, med typisk grov pansarbark.

Bokedalen är dock inte bara skog, utan även ett gammalt kulturlandskap. Här har folk bott sedan sista istiden då havskusten gick där reservatet nu ligger. På ”Linnekullen” blektes linnetyget från Jonsereds fabriker, i solen på kullens sluttningar. Här fanns det även en dansbana. Tjärnen ”Rävhålan” servade som vattentäkt för herrgårdens stora trädgårdsanläggning. På vintern hämtades här även is till den iskällare som man fortfarande kan se resterna av nere vid parkeringen intill herrgården. Numera finns det odlingsmark, gamla alléer, Jonsereds herrgård och trädgård i reservatet.

Det finns många stigar i området, men ”Naturstigen” på 4,2 kilometer är en välmärkt stig med drygt 20 platser med information om vad man stöter på under vandringen.

I området finns dessutom Jonsereds Trädgårdar Länk

Mer information om Torpet Freden här

Hitta Hit:

Från E20: Ta avfart 82 mot Jonsered. Fortsätt genom Jonsered samhälle. Ta vänster över bron in på Fabriksstråket och fortsätt på William Gibsons väg (den går in genom det gamla fabriksområde) Följ skyltningen mot "Naturreservat". Parkering finns på höger sida.

Pendeltåget stannar i Jonsered som ligger precis intill Bokedalen och är ett utmärkt alternativ till bilen.

PÄRLOR I GÖTEBORGS INSJÖRIKE

 c/o Partille kommun, 433 82 Partille

 Lena Tillgren: lena.tillgren[a]goteborgsinsjorike.se
© 2017 PÄRLOR I GÖTEBORGS INSJÖRIKE. ALL RIGHTS RESERVED
HEMSIDAN ÄR SKAPAD AV 
AlizonWeb AB