Dergårdens Hembygdspark

Kommun:  
Typ av besöksmål:  
Information på: 

GPS:  57°46'30.0"N 12°16'28.4"E

Välkommen till Dergårdens Hembygdspark.

Här kan du känna historiens vingslag från 1700-tal, 1800-tal och 1900-tal. Just här har legat en rätt stor gård, Dergården, vars mangårdsbyggnad ”Johns stuga” finns kvar. Den är byggd 1825 och sägs vara ett av Lerums äldsta manhus. Gården brukades fram till slutet av 1940-talet. Undantagsstugan är från slutet av 1860-talet. Du kan också titta in i Mossetorpet från slutet av 1700-talet och det ståtliga Hallsåshuset från sekelskiftet 1900. Dessa hus är hitflyttade liksom våra två stora lador – Gräfsnäsladan och Kievernäbbsladan. I den ena ladan förvaras bl.a. större föremål såsom vagnar, jordbruksmaskiner och redskap samt en del brandredskap från Lerums Frivilliga Brandkår. I den andra har vi kontor, kök och cafélokal.

Under torsdagar i juli månad bjuds det in till café med våfflor och hemlagad aroniasylt. I samband med cafén kan ni besöka vår sommarutställning. Sista lördagen i augusti firas hembygdsdag med försäljning av hemgjorda alster, lotterier och utställningar.

Hitta hit:

Från E20: Ta avfart 86 och kör på Dageborgsleden. Sväng mot Lerum i rondellen. Följ Alingsåsvägen och sväng höger på Kring-Alles väg. Hembygdsparken ligger inom promenadavstånd från pendeltåget.

PÄRLOR I GÖTEBORGS INSJÖRIKE

 c/o Partille kommun, 433 82 Partille

 Lena Tillgren: lena.tillgren[a]goteborgsinsjorike.se
© 2017 PÄRLOR I GÖTEBORGS INSJÖRIKE. ALL RIGHTS RESERVED
HEMSIDAN ÄR SKAPAD AV 
AlizonWeb AB